Unieke afvalvoorzieningen aan het strand
Iedereen vindt het prettig om op een schoon strand te verpozen, maar hoe bereik je dat? Elke kustgemeente heeft hierin haar eigen aanpak, die past bij het karakter en de afvalproblematiek van de kustplaats.
Tijdens de uitreiking van de Strandverkiezingen dit jaar werd in samenwerking met Spaarnelanden en gemeente Zandvoort een workshop gehouden over de verschillende afvalvoorzieningen op het strand. De deelnemers werden uitgenodigd op hun favoriete afvalbak te stemmen en foto’s van afvalbakken langs de Nederlandse kust op een grote landkaart op de juiste kustgemeente te plaatsen. Duidelijk werd dat iedere gemeente een andere aanpak kiest, die gebaseerd is op het type bezoeker en het karakter van het strand. De deelnemers vonden bijna unaniem de bakken waar scheiding van afval mogelijk is, het mooist. En het blijkt dat er de laatste tijd door gemeenten vaker wordt geïnvesteerd in voorzieningen voor gescheiden afvalinzameling.
Vier voorbeelden
In 2019 investeerden onder andere de gemeenten Heemskerk, Bloemendaal, Velsen en Zandvoort in nieuwe voorzieningen. Laat u inspireren door deze voorbeelden die wellicht ook een oplossing kunnen zijn om uw strand schoner te houden.
In Heemskerk zorgen de exploitanten in de zomerperiode zelf voor het schoonhouden van het strand. Dit jaar hebben ze een stevig platform gebouwd met daarop een afvaleiland met gescheiden inzameling (glas, papier en restafval). De gemeente heeft het platform daarna voorzien van borden met een dieren en planten zoekkaart en de afbraaktijden van afval. Centrale inzameling werkt op dit strand goed en mensen zijn bereid met hun afval naar de opgang te lopen. De exploitant op het zogezegd “Kruisbergstrand”, Strandvereniging Heemskerck, regelde zelf de financiering en vergunningen voor de bouw en zorgt voor het legen van de containers. De gemeente stelt als voorwaarde dat het strand in de jaarlijkse Strandverkiezingen minimaal 3 sterren behaalt.
In Bloemendaal is het strand meestal schoon, maar op piekmomenten loopt het wel eens uit de hand. De partners van de Green Deal hebben hiervoor gezamenlijk oplossingen bedacht. Door de inspiratie en feedback van collega-gemeenten en de ondersteuning van het zwerfafvalteam van Rijkswaterstaat ontstond een plan van aanpak. De gemeente zorgde in de tussentijd voor nieuwe appeltjesgroene rolcontainers en als proef werden bij de opgang twee Mr Fills (of smart afvalbakken) en drop-its geplaatst. Met al deze vernieuwing is het strand van Bloemendaal helemaal klaar voor de luxe strandbezoeker die graag verwend wil worden.
De Gemeente Velsen heeft op haar stranden gekozen voor een totaal benadering met een sterke uitstraling. Het karakter van deze kustplaats is Rauw aan Zee, met haar visserij, de staalindustrie en het Noordzeekanaal. “De afvalvoorzieningen zijn geheel in stijl gemaakt van gegalvaniseerd en cortexstaal. Ze zijn modulair inzetbaar, afhankelijk van het seizoen of de drukte”, aldus Jacob Rooij van gemeente Velsen. In de zomer staat bij de opgangen van het strand een recycle-eiland op stelcon platen. De boeivormige vuilnisbakken met een cortexstalen bies met de naam van het strand kunnen op drukke dagen bijgeplaatst worden en vervangen in de winter het recycle-eiland.
Deze zomer is de gemeente Zandvoort samen met Spaarnelanden, KIMO, Nederland Schoon en de paviljoens Thalassa en Ahoi een proef gestart om afval op het strand te scheiden. Hiertoe zijn vier mobiele afvaleilanden geplaatst met containers voor glas, plastic, papier en restafval. Omdat Zandvoort een intensief bezochte badplaats is, zijn de containers extra groot. Daarnaast zijn ze geplaatst op een platform om wegzakken in het zand te voorkomen. Bezoekers worden gestimuleerd hun afval in de containers te gooien door borden langs de looproute met daarop de afbreektijden van zwerfafval. Het blijkt dat glas en papier bijna 80% schoon wordt gescheiden. De afvalstroom plastic is nog wel vervuild met etensresten, drankkartonnen, en blik. Roel Deesker van Spaarnelanden: “De ultieme droom is om alle plastics van het strand te recyclen tot straatmeubilair in de gemeente”. De proef zal in 2020 worden voortgezet.
Samen houden we het strand schoon.